Om
Bliver himmelen röd på morgonen Nyårsdag / If the Sky Turns Red in the Morning New Year's Day av Maria Misgeld. Medverkande röster: Eva Rune, Karin Ericsson Back, Katarina Söderlund och Maria Misgeld. Durata: 33 min.
Inspelad och mixad av Otto Wellton, Kingside studio, Gnesta juni 2020. Mastrad av Petter Berndalen. Foto av Maria Misgeld nyårsdagen 2020 i Hökarängen, Sthlm. Webbdesign av Therese Banström. Med stöd av Konstnärsnämnden.
Människans påverkan på klimatet, utarmning av jorden och en tynande biologisk mångfald var för mig en skrämmande och påtaglig insikt. Kampen pågår mot monokultur och för mångfald, ett humanare samhälle för både växter, djur och människor. Gammal visdom om människans försök att spå och bemästra naturens kraft visar på att vi inte har mycket att säga till om.
På nyårsdagen 2020 färgades himlen stark röd vid solnedgången. Jag förundrades och läste mig till att fenomenet delvis berodde på att ljuset filtrerades genom sot och smutspartiklar i luften - ju rödare himmel dess smutsigare luft. ”Bliver himmelen röd på morgonen Nyårsdag” blev min kampsång.
Musiken speglar årets tolv månader i lika många musikaliska rum. Rum med tolkningar av och känslor inför de synliga ekologiska fotavtryck vi lämnar och under våren 2020 pandemi och världsomspännande kris som följd. De tolv olika rummen kan lyssnas på i kronologisk ordning, men ordningen kan likväl kastas om och även spelas eller framföras simultant.
Kulning; en kommunikationsform förkroppsligad i naturen är ett bärande element genom hela verket och därför är mina solister folksångerskor och mästerliga kulningsimprovisatörer. De musikaliska rummen bygger på varierade grundtonsbaserade modus, teman och traditionella melodifragment i vilka solisterna uttrycker sig fritt. Ordlös sång med kraftigt varierande dynamiska växlingar. Kulning, tal, viskningar, icke metriskt och pulsbaserade episoder, elektroniskt bearbetade röster kontra naturlig klang. De tolv olika delarna kan lyssnas på i kronologisk ordning, men ordningen kan likväl kastas om. Alla rum har en gemensam referenston och kan därmed ljuda samtidigt två och två, flera eller alla tillsammans.
I kompositionsfasen har jag utgått ifrån Årstidernas och månadernas cykel. Januaris röda himmel med naiv förväntan, februaris vemod. Marshäxans seger över vintern, aprils obevekliga, knivskarpa ljus, majvärme med vårbruk. Juni kommer med hopp och fägring. Juli och augusti giver skörd, hetta och bränder. September bjuder upp till kamp och oktober till regndans. Novemberångesten smyger sig på och vi går i vila i december. Först då finns tid till kontemplation och drömmar om en bättre framtid och hopp om ljus. En nystart att göra om, göra rätt, sen börjar allt om från början igen.
Tänkespråk från Bondepraktikan och folkliga ordspråk har givit inspiration. The Country Diary of an Edwardian Lady skriven av Edith Holden (1906) innehållande vackra botaniska illustrationer och dagboksanteckningar har varit min följeslagare. Holdens notiser tangerar mina egna vardagliga iaktagelser om väder och vind, trädgårdsodling, naturens växlingar och förgänglighet och har därmed blivit mina små tidsankare.
På webbsidan himmelen.mariamisgeld.se finns musiken i sin helhet och där kan även du som besökare/lyssnare skapa din egen version av verket.
Projektresan
Det fysiska rummet och mötet mellan sångarna och publik var i begynnelsen viktigt för mig. Många röster som fyller ett rum från golv till tak. Körsångare som stöttar solisternas improvisationer, musik med plats att uttrycka protest, sorg, glädje och förundran över livet, naturen och alltet. Sen kom pandemin. Tvingades tänka om och jag undrade om jag kunde skapa samma känsla med endast fyra röster, där sångarna aldrig skulle mötas i det fysiska rummet, men ändå ge upplevelsen av att vi är många röster tillsammans? Musiken är inspelad under fyra mycket varma dagar i slutet av juni 2020, en sångare i taget. Distansering men ändå tillsammans.
Bliver himmelen röd på morgonen Nyårsdag. Då bliver det år stor sorg och klag. Stor krig det år vi visserligen få, Det betyder mycket oväder också
(Bondepraktikan, 1600-tal.)